Badacze wykorzystują bakterie do zwiększenia odporności truskawek na suszę

Badacze wykorzystują bakterie do zwiększenia odporności truskawek na suszę

Grupa naukowców z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, pod kierunkiem prof. Grzegorza Mikiciuka, przeprowadza eksperymenty polegające na „zaszczepianiu” korzeni truskawek bakteriami. Celem tych działań jest stworzenie roślin, które będą mogły przetrwać nawet w warunkach suszy. Dodatkowo, te same mikroorganizmy są badane pod kątem możliwości ich wykorzystania jako bio-stymulatory.

Wyniki tych badań są publikowane w prestiżowych czasopismach naukowych, a jedna z doktorantek pracuje nad swoim doktoratem opartym na tych odkryciach. Jednym z głównych celów tych badań jest znalezienie takich szczepów bakterii, które nie tylko wspomogą rośliny, ale także przyczynią się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Informacje o tych badaniach przekazała rzeczniczka Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, Emilia Kujawa.

W ramach tego projektu naukowcy z ZUT współpracują z kolegami z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, Uniwersytetu Szczecińskiego oraz Instytutu Technologiczno-Przyrodniczego. Pomysł na te badania zrodził się i jest realizowany na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym.

W swoim komunikacie, prof. Grzegorz Mikiciuk podkreślił, że głównym celem badań jest znalezienie sposobów na wykorzystanie mikroorganizmów do łagodzenia skutków niedostatku wody dla roślin. Zwraca też uwagę na potencjalną rolę tych bakterii jako biostymulatorów w uprawie roślin. Zdaniem profesora, poszukiwanie nowych rozwiązań, które pomogą zmniejszyć wpływ suszy na rośliny uprawne, jest szczególnie ważne w obliczu negatywnych zmian klimatycznych.

Naukowcy w swojej publikacji w „Agriculture” podkreślają, że susza to poważne zagrożenie dla upraw na całym świecie, a problem ten jest dodatkowo pogłębiany przez globalne ocieplenie. W swoich badaniach naukowcy analizują m.in. rolę takich bakterii jak Bacillus, Pantoea i Pseudomonas żyjących wokół korzeni roślin, w celu poprawy odporności truskawek na suszę i lepszego przyswajania składników odżywczych.