Zwiększona liczba kontroli upraw winorośli w Polsce przez inspektorów WIORiN
W ciągu ostatnich kilku lat, winiarstwo w Polsce doświadcza dynamicznego rozwoju. Skutkiem tego jest wzrost liczby przeprowadzanych przez WIORiN, inspekcje dotyczące upraw winorośli. Winorośl uprawiana na terenie Polski jest zarejestrowana w ewidencji winnic, której zarząd nadzoruje Dyrektor Generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Kontrole są realizowane zgodnie z planem kontroli pod nadzorem wojewódzkiego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa, odpowiedniego dla lokalizacji danej uprawy. Dane statystyczne z roku 2024 pokazują, że inspektorzy przeprowadzili 226 kontrol, obejmujących 222 winnice na obszarze 294,2 ha. Te winnice były przeznaczone do produkcji wina gronowego.
Najwięcej kontroli zostało wykonanych w następujących województwach: małopolskim (35), lubelskim (30), dolnośląskim (24), podkarpackim (21), lubuskim (17) oraz wielkopolskim (14). Średnia powierzchnia skontrolowanych winnic wynosiła 1,33 ha. Polskie winnice mają różnorodną wielkość – od kilku arów do kilkudziesięciu hektarów. Największa koncentracja winnic znajduje się w południowo-wschodnich, południowo-zachodnich i południowych województwach. Mimo to, nowe winnice powstają na terenie całej Polski.
Podczas kontroli, inspektorzy sprawdzają zgodność informacji zawartych w ewidencji winnic KOWR ze stanem rzeczywistym na plantacji. Kontrolę przeprowadza się pod kątem lokalizacji upraw winorośli, nazw odmian winorośli lub ich synonimów, powierzchni upraw poszczególnych odmian oraz czy uprawiane odmiany spełniają wymogi ustanowione przez prawo.
Odmiany winorośli uprawiane na plantacjach przeznaczonych do produkcji wina muszą należeć do gatunku Vitis vinifera lub pochodzić z krzyżówki tego gatunku z innymi gatunkami rodzaju Vitis. Zabronione są odmiany: Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton i Herbemont. Te odmiany są niebezpieczne dla zdrowia ludzi, jako że podczas procesu fermentacji wytworzą one niebezpiecznie wysokie stężenie alkoholu metylowego.
Przy zakładaniu nowych winnic, należy zwrócić szczególną uwagę na pochodzenie materiału rozmnożeniowego, który jest używany do założenia plantacji – powinien on być zakupiony od podmiotów uprawnionych do sprzedaży takiego materiału. Ważne jest również to, aby sadzonki winorośli były zaopatrzone w paszport roślin. Paszport gwarantuje, że towarzyszące mu sadzonki są wolne od agrofagów kwarantannowych i regulowanych agrofagów niekwarantannowych. Dodatkowo spełniają one określone wymagania jakościowe i zdrowotne.
Wynika z tegorocznej kontroli nasadzeń winorośli przez inspekcję stwierdzono, że nie ma upraw odmian winorośli, które są zabronione do produkcji wina.