FAO przewiduje rekordową produkcję zbóż w 2024 r. – prognozy z lipca
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zaktualizowała swoje prognozy dotyczące globalnej produkcji zbóż na rok 2024. W raporcie z lipca, FAO zwiększyło swoje projekcje o 7,9 miliona ton (0,3%), co teraz wynosi ogółem 2854 miliony ton. To niewielki wzrost w porównaniu do roku 2023, ale oznacza to ustanowienie nowego rekordu w historii.
Za ten miesięczny wzrost odpowiadają głównie lepsze perspektywy dla zbóż gruboziarnistych – globalna produkcja została zrewidowana w górę o 0,4% do 1530 milionów ton. Również prognozy produkcji pszenicy zostały podniesione, tym razem o 0,3%, do 789 milionów ton w porównaniu z danymi przewidzianymi w czerwcu.
Podstawą dla optymistycznych prognoz zbóż gruboziarnistych są poprawiające się oczekiwania co do zbiorów kukurydzy w Argentynie i Brazylii. W obu krajach tego miesiąca prognozy plonów są nieco wyższe, dzięki korzystniejszej pogodzie po miesiącach zmienności. Jednak produkcja w Brazylii nadal będzie znacznie niższa niż rekordowy rok 2023.
Prognozy dotyczące produkcji kukurydzy dla Turcji i Ukrainy również zostały podniesione, co skompensowało zmniejszenie prognoz dla Indonezji i kilku krajów Afryki Południowej, gdzie susza ograniczyła plony. Zmniejszenie prognozy dotyczy również Pakistanu, gdzie niższe ceny i spadek popytu na paszę ze strony sektora hodowlanego doprowadziły do redukcji nasadzeń.
Co do produkcji pszenicy na świecie, FAO zrewidowało również swoje prognozy w górę, głównie dzięki lepszym perspektywom w Azji, a zwłaszcza w Pakistanie, gdzie prawdopodobne jest ustanowienie nowego rekordu. Niekorzystne warunki pogodowe na głównych obszarach upraw pszenicy w Federacji Rosyjskiej spowodowały jednak znaczne obniżenie prognoz produkcji, co osłabiło całkowite optymistyczne perspektywy na ten miesiąc.
Z drugiej strony, FAO przewiduje rekordową produkcję ryżu – w sezonie 2024/25 prognoza uległa jedynie niewielkim korektom od czerwca. Organizacja wciąż oczekuje, że globalna produkcja ryżu wzrośnie w nowym sezonie o kolejne 0,9% (r/r), osiągając nowy szczyt na poziomie 535,1 miliona ton.
Według FAO, światowe spożycie zbóż w sezonie 2024/25 powinno nieznacznie przekroczyć zbiory i wynieść 2856 milionów ton (2 miliony ton więcej niż produkcja). To niewielki wzrost (o 5,4 miliona ton, czyli 0,2%) od czerwca i o 13,6 milionów ton, czyli o 0,5% więcej niż w sezonie 2023/24.
Globalne zużycie zbóż gruboziarnistych w sezonie 2024/25 powinno wzrosnąć o 3,7 milionów ton, co jest efektem wyższego przewidywanego wykorzystania paszy i innych zastosowań kukurydzy i jęczmienia oraz większego spożycia sorgo jako pokarmu. Ta rewizja w górę podnosi obecną globalną prognozę zużycia zbóż gruboziarnistych do 1529 milionów ton, co oznacza wzrost o 0,8% w porównaniu z sezonem 2023/2024.
Globalne zużycie pszenicy w sezonie 2024/25 również zostało poprawione w tym miesiącu o 1,5 milionów ton, co wynika z zwiększonego wykorzystania pszenicy w Pakistanie, wspieranego przez większą przewidywaną produkcję krajową. Pomimo tego wzrostu globalne zużycie pszenicy w sezonie 2024/25 nadal spada o 0,7% w porównaniu z sezonem 2023/2024.
FAO nadal przewiduje, że światowe zużycie ryżu w sezonie 2024/25 wzrośnie o 1,2% rok do roku, aby osiągnąć rekordowy poziom 531,5 mln ton. Zgodnie z prognozami, głównym czynnikiem napędzającym ten wzrost będzie składnik spożycia żywności, co może skutkować 0,5-procentowym rocznym wzrostem globalnego spożycia ryżu na osobę do około 53 kilogramów.