GMO – co warto wiedzieć?
GMO to organizmy zmodyfikowane genetycznie. Co to właściwie oznacza? Ich geny, za pomocą bioinżynierii zostały zmienione. Po co? Odpowiedź jest prosta. Chodzi o nadanie roślinom cech, które ułatwią ich uprawę. Może to być na przykład zwiększenie odporności na suszę, choroby lub nadanie im piękniejszego wyglądu, lepszego smaku, większej twardości lub miękkości. Możliwości jest wiele.
Można modyfikować bakterie, wirusy, grzyby, rośliny, ale także zwierzęta. To od lat budzie wiele kontrowersji. Między innymi przez fakt, że mogą wystąpić efekty niepożądane. Naukowcy uważają jednak, że GMO nie stanowi większego zagrożenia.
Rośliny, które głównie są obecnie modyfikowane, to między innymi soja, buraki, kukurydza czy bawełna. Nadanie tym gatunkom nowych cech nie tylko ma ułatwić ich uprawę, ale także zwiększyć zyski z ich upraw.
Organizmy zmodyfikowane, zanim trafią na rynek, do pasz czy na nasze stoły, muszą przejść szereg wymagających badań, a także naukową ocenę ryzyka. Po spełnieniu wszystkich norm i tak muszą być one odpowiednio oznaczone, dzięki temu wiemy, co kupujemy.
GMO jest technologią stosunkowo niedawno stosowaną. Używamy jej dopiero od końca XX wieku. Badania wciąż trwają. Jakie jeszcze możliwości osiągniemy stosując modyfikacje? Czas zapewne pokaże.
Warto śledzić temat modyfikacji genetycznych.