Owca – ciekawostki
Wpis ten poświęcimy najwcześniej udomowionemu zwierzęciu. Jest nim… Owca domowa! To właśnie ona jest uważana za gatunek, który najwcześniej pojawił się w gospodarstwie człowieka. Miało to mieć miejsce około 11 tysięcy lat temu, na terenach dzisiejszej Azji.
Owce są roślinożerne. Nie są zbyt wymagające. Przetrwają w niemal każdych warunkach. Hodowle owiec znajdziemy w górach, na terach półpustynnych, bagnistych i oczywiście w tych mniej wymagających także. Do przetrwania w różnych warunkach, należy dodać także dobrą rozrodczość, odporność na choroby, a także dobrą jakość mięsa, możliwość pozyskania mleka i skór. Między innymi z tych powodów owce w wielu rejonach świata, zwłaszcza tych uważanych za ciężkie do życia, wyparły hodowlę bydła czy trzody.
W Polsce coraz częściej doceniamy wartość owiec i produktów, które można z nich pozyskać. Choć głównie kojarzą się nam z górskimi halami i wypasem, który od wieków należy do zadań górali, to także inne gospodarstwa, często zupełnie nie związane z Podhalem, decydują się na hodowlę owiec. Jest to ciekawa alternatywa dla drobiu czy trzody. Trzeba jednak przyznać, że coraz więcej osób szuka dobrych jakościowo serów czy mleka koziego.
Inwestycja w owce może przynieść dość duże zyski.