Przetwory domowe – praktyczne wskazówki
Każda Pani domu chciałaby pochwalić się obszerną spiżarnią, pełną domowych przetworów. Dzisiaj przedstawimy kilka praktycznych porad dotyczących robienia zapasów.
Jeśli masz swój ogródek, większy lub mniejszy, warto wykorzystać wszystko to, co się w nim znajduje.
Warto też urozmaicać swoje przetwory. Może zamiast klastycznych ogórków kiszonych czy konserwowych, zrobić na przykład ogórki w zalewie musztardowej? Nie bój się eksperymentować! Próbuj nowych przepisów, nie tylko tych, które polecają Ci znajome, ale także tych zapisanych w książkach kucharskich czy w internecie.
Ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie. Należy umyć słoiki i zakrętki przed ich użyciem. Nie ważne, czy są to nowe przedmioty, czy te używane już po raz kolejny.
Przyda się także przepis, który pomoże przygotować odpowiednie ilości warzyw czy owoców. Dzięki temu, bez problemu poradzisz sobie z wytwarzaniem zapasów.
Po pasteryzacji słoiki są gotowe. Warto wtedy przylepić na nich karteczki z nazwą tego, co się w nich znajduje i rokiem. Na przykład „Sałatka z cukinii, 2020”. Dzięki temu na półkach zapanuje porządek, a Ty będziesz wiedzieć, które z przetworów są najstarsze. Możesz wtedy wykorzystać je jako pierwsze, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.