Światowy Dzień Lodów: Nietypowe smaki i innowacyjne podejścia do produkcji lodów

Światowy Dzień Lodów: Nietypowe smaki i innowacyjne podejścia do produkcji lodów

Co roku, w trzecią niedzielę lipca, na całym świecie obchodzimy Światowy Dzień Lodów. W tym roku przypada on 21 lipca, a to oznacza doskonałą możliwość odkrycia nowych, niebanalnych smaków i kreatywnych metod produkcji tego ulubionego przez wielu deseru. Ciekawostką jest fakt, że nawet buraki – warzywo, które na pozór absolutnie nie kojarzy się z deserem – mogą stać się podstawą do stworzenia pysznych lodów.

Burak to warzywo pełne zdrowotnych właściwości – zawiera witaminy, przeciwutleniacze oraz błonnik. Pomimo tych atutów, nie cieszy się ono zbytnią popularnością – średnio spożywamy zaledwie 3 kilogramy buraków na rok, spośród ogólnej ilości około 110 kilogramów warzyw. Dodatkowo, przechowywanie buraków stanowi duże wyzwanie – ze względu na wysoką zawartość wody łatwo więdną, kurczą się i psują.

Właśnie te problemy skłoniły naukowców z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu do poszukiwania nowych metod wykorzystania wartościowych, aczkolwiek nieatrakcyjnych buraków. Ich innowacyjnym pomysłem było stworzenie przepysznych i zdrowych lodów z tych warzyw.

„Założeniem naszego projektu było opracowanie całego procesu produkcji lodów na bazie buraków we współpracy z przedsiębiorcą” – mówi prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej. „Stworzyliśmy nawet specjalną, dedykowaną zamrażarkę płytową, która jako chłodziwo wykorzystuje nietoksyczną ciecz będącą pochodną soli potasowej. Dzięki temu procesowi, lody można produkować z całych buraków, włącznie ze skórką”.

Świętując Światowy Dzień Lodów, warto spróbować nietypowych smaków i docenić kreatywność naukowców oraz przedsiębiorców, którzy potrafią przemienić proste warzywo w wyszukany deser.