Żywność ekologiczna
Temat żywności ekologicznej w ostatnich latach jest niezwykle popularny. Wielu ludzi zorientowało się, że to, co spożywają niekoniecznie jest zdrowe lub dobre jakościowo. Nie tylko starają się jeść ekologicznie, ale także żyć w zgodzie ze środowiskiem. Dlatego zapraszamy na wpis poświęcony ekologicznej żywności.
Czym ona jest? Najprościej mówiąc jest to żywność, przy produkcji której, nie używa się pestycydów, sztucznych nawozów, konserwantów, a także w przypadku nabiału i mięsa, hormonów, a przy tym nie ma nic wspólnego z GMO. Mówi się w takich przypadkach o rolnictwie ekologicznym.
Ważne! Żywność ekologiczna, to nie to samo co zdrowa żywność czy żywność naturalna.
Żywność ekologiczna jest kontrolowana na każdym etapie.
Musi spełniać restrykcyjne normy i przepisy. Jeśli wszystko jest w porządku, produkt otrzymuje specjalny certyfikat, który poświadcza, że jest zgodny z wymogami zdrowej żywności.
Produkcja ekologiczna, jest trudna. Jednak produkt wytworzony w ten sposób ma wiele więcej składników odżywczych niż ten produkowany na przykład z pomocą pestycydów. Według wielu, ma także bardziej intensywny smak czy zapach. Nie zawiera także szkodliwych pierwiastków.
Rynek żywności ekologicznej cały czas się rozwija. Coraz więcej osób wybiera świadomie.